woensdag 11 september 2013

Geen nieuws

Jacques Rogge opgevolgd door Thomas Bach als chef van IOC, twee Chinese reuzenpanda’s naar Pairi Daizi in Bergen in plaats van naar de Antwerpse Zoo, Barones Sybille de Selys Longchamp over haar droeve lot en dat van haar dochter Delphine, Axelle Red die Natalia jurygewijs in de The Voice zal vervangen… allemaal blikvangers in het nieuws. Ondertussen verdeelt Bart De Wever de posten al voor de volgende federale regering.

En over de sociaaleconomische actualiteit vernemen we niets. Dat er een nieuwe loonnormwet in de maak is, waarbij de loonblokkering voor werknemers zo goed als verlengd wordt de volgende vier, vijf jaar. Dat die wet er nu eindelijk kan komen omdat het politieke gehaspel omtrent het verdelen van postjes bij een reeks (semi)overheidsbedrijven de politieke plooien heeft gladgestreken.

Dat de werkgevers elk normaal overleg over de verdere concretisering van het compromis over arbeiders en bedienden absoluut onmogelijk maken. Het is geen vermelding waard meer in geschreven of gesproken nieuws, toegegeven het is ook niet echt ‘nieuw’.

Nadat de werkgevers de loftrompet eind juni niet schuwden over het compromis. Nadat Pieter Timmermans  beweerde een cadeau van zo’n 300 miljoen euro voor de bedrijven te hebben binnen gereven. En waarbij overigens niemand hem tegensprak, poogt het VBO nu elke interpretatie van dit compromis zo te draaien dat er van bijkomende of nieuwe bescherming, noch van arbeiders noch van bedienden iets overschiet. Volgens hen is de proefperiode niet afgeschaft maar moet er door lagere opzeggingstermijnen iets komen dat daarmee gelijkwaardig is. Van het vastklikken van bestaande rechten verworven voor 1 januari 2014 willen de werkgevers, de ondubbelzinnige formulering in de compromistekst ten spijt, toch nog af. Extra fiscale en parafiscale maatregelen om ontslagen goedkoper te maken moeten er nu komen. En het recht op outplacement is iets wat ten vroegste binnen vijf jaar zal gelden. Kortom hier is geen wil tot sociaal overleg aanwezig, hier is alleen misprijzen voor werknemersrechten én voor de vakbonden te merken. Maar daarover horen, noch lezen we iets.

Maar als morgen er een werkgevers organisatie weer een klaagzang zal aanheffen over te hoge loonkosten, of over luie werklozen, of te weinig flexibele maxi jobs dan zal het weer voor-, midden- en achterpaginanieuws zijn. 

Ferre Wyckmans

Algemeen Secretaris LBC-NVK