Het ondubbelzinnige standpunt dat we als vakbond hebben verkondigd om niet te laten tornen aan het systeem van de automatische indexering van de lonen is politiek blijkbaar aangekomen. De indexsprong is terug naar af. Al zijn we bang dat de aanpassing van de indexkorf – de producten waarvan de prijzen worden verrekend om de algehele prijsstijging te berekenen – eigenlijk ook een verdoken vorm van indexblokkering wordt.
De lonen indexeren wil zeggen dat je de koopkracht herstelt, na de feiten. Sommigen stellen voor om alleen het nettoloon te indexeren. Dat lijkt een rechtvaardige maatregel maar het resultaat is wel dat er minder middelen zijn voor de sociale zekerheid en de fiscus. Als je de index plafonneert tot een bepaald bedrag (centen in plaats van procenten), lijkt dat een maatregel die herverdeelt. Maar inkomsten herverdelen gebeurt via de belastingen, niet via de index. Elke indexingreep betekent ook dat alleen de inkomsten van werknemers of sociale uitkeringstrekkers worden aangepakt.
Wat is de grootste fiscale onrechtvaardigheid? Niet de behandeling van de diverse lonen uit arbeid. Wel het verschil tussen de belasting op arbeid en die op vermogen of bedrijfswinsten. Die onrechtvaardigheid vormt het echte probleem.
De indexingreep lijkt van de baan, maar dat maakt onze zorg niet kleiner. Er wordt nu een loonblokkering voor de komende twee jaar vastgelegd. En voor de drie of vier jaar daarna zal de zaak nog voort worden bekeken. Opnieuw wordt zo alleen het inkomen van de werknemers getroffen en geblokkeerd.
Een blokkering van het loon van de werknemers voor minstens twee jaar.
Volgt er een blokkering van de erelonen van de dokters?
Volgt er een blokkering van de erelonen van de advocaten?
Volgt er een blokkering van de huurprijzen?
Volgt er een blokkering van de inkomsten uit dividenden?
Volgt er een blokkering van de prijzen?
Volgt er een blokkering van de winsten van bedrijven?
Volgt er een blokkering van de gouden parachutes?
Volgt er een blokkering van de aandelenopties van bedrijfsleiders?
Volgt er een blokkering van de inkomsten uit fiscale constructies via managementvennootschappen?
Volgt er een blokkering van… ? Vul zelf maar aan.
Het antwoord is telkens negatief. Alleen de lonen van de werknemers worden geblokkeerd.
Geen extra jobs
En daarnaast wil de regering ‘de tewerkstelling bevorderen’. De liberalen en de werkgevers vinden dat dit kan door de arbeidsduur, zonder verhoging van het uurloon, van 38 naar 40 uur te brengen. Zoiets creëert juist geen enkele bijkomende job, wel integendeel. Er zal zo juist niemand extra worden aangeworven.
Dat geldt ook voor het goedkoper maken van de overuren. De regering wil overuren laten presteren goedkoper en aantrekkelijker maken, een maatregel – oh ironie! –nog door een regering-Verhofstadt werd genomen om de toenmalige Ford-directie ter wille te zijn. Ook dit betekent dat er geen enkele werkloze wordt aangeworven, maar alleen dat de arbeidsduur en de werkdruk van diegenen die aan het werk zijn zullen stijgen.
Als de regeringsverklaring het heeft over ‘tewerkstelling bevorderen’, is dat codetaal om werkgevers op hun wenken te bedienen. En die werkgevers zijn niet bereid om nieuwe afspraken over het behoud van jobs of extra banen te maken. Niet voor jongeren en niet voor ouderen. De lippendienst die zogezegd aan de tewerkstelling wordt bewezen is totaal ongeloofwaardig.
Sociaal overleg
Ongeloofwaardig ook is de belangstelling voor het sociaal overleg. Volgens minister Johan Vande Lanotte (Economie) is er genoeg om het overleg tussen werkgevers en werknemers te stofferen. Het mag alleen niets kosten. En liefst zou het de arbeidskosten nog meer moeten verlagen. We kunnen dus wel voort blijven praten over ontslagregelingen, al moeten die volgens de werkgevers ook minder kosten dan nu. Lang leve het sociaal overleg!
Wij zijn een vakbond met een erg lange traditie, we hangen echt nog niet in de touwen, hoe graag sommigen dat ook zouden willen. Integendeel. We zullen altijd minstens één dag langer actief blijven dan onze tegenstanders. Dat is een belofte.
Ferre Wyckmans
Algemeen Secretaris LBC-NVK