donderdag 2 oktober 2014

Lijdzaam toezien en afwachten? No way!


“Het is een beleid van ‘backing winners’ en niet van krampachtig (met overheidssteun) vasthouden aan de economie van het verleden”. “We versterken de opvolging en controle van de beschikbaarheid van de werklozen en we verfijnen het normatief kader voor de regelgeving inzake passende betrekking, actief zoekgedrag, administratieve controle en sancties.”
Twee letterlijke citaten uit de Vlaamse regeringsverklaring. Veel duidelijker kan je niet aantonen wat de politieke keuzes van de nieuwe bestuurders zijn. Hardvochtigheid voor wie zwak is en ondersteunende adoratie voor ondernemers. Het is de baseline van de drie partijen die de Vlaamse regering vormen – N-VA, CD&V en Open VLD – en die ook meewerken aan de vorming van een nieuwe federale regering. De Franstalige liberalen van de MR zijn niet de partij die federaal voor een extra sociale toets zullen zorgen.

Een indexsprong, een loonstop voor de komende twee jaar, geen enkele mogelijkheid meer om voor 63 jaar met vervroegd pensioen te gaan, een afschaffing van het SWT (vroeger brugpensioen), een beperking van de gelijkstelling van werkloosheid en ziekte tot maximaal vijf jaar voor de berekening van de pensioenen, een inkomstentoets voor werklozen, een stevige beperking van het tijdkrediet, een beperking van het stakingsrecht. We vinden het niet uit… het staat in de ontwerpnota’s van de federale regering. Geen wonder dat in werkgeverskringen het Vlaamse beleid nog alleen maar applaus heeft gekregen en dat de federale onderhandelaars al bij voorbaat worden gefeliciteerd voor deze ‘fraaie’ opties.


Eerste waarschuwing

Is het dan verwonderlijk dat de vakbonden op 23 september met zo’n 7.000 deelnemers een eerste waarschuwingsactie hielden in Brussel? Meteen reageerden de N-VA en de werkgevers dat het altijd hetzelfde is met die vakbonden, al betogen voor het allemaal klaar is. Maar onze boodschap was niet mis te verstaan: we zullen niet wachten tot alles in wetten gegoten is om dan te moeten horen dat we de wetten moeten respecteren.


Tot nader order leven we nog altijd in een democratie waar werknemersrechten bestaan, inclusief het recht om daarvoor op te komen. Wij zullen niet wachten tot dat recht, samen met alle andere verworvenheden, onderuit wordt gehaald ten behoeve van de heilige concurrentiekracht. Als je vecht, maak je kans om te winnen. Wie afwacht, verliest altijd.


Ferre Wyckmans
Algemeen Secretaris

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten