vrijdag 23 augustus 2013

Comfortabele hangmat?


Volgens Christine Mattheeuws, voorzitster van het Nationaal Syndicaat der Zelfstandigen, kan 'je als werkloze genieten van een eeuwigdurend en comfortabel vangnet'. Zij vraagt zich af hoe lang we dit gaan blijven tolereren.

Daarmee doet mevrouw Mattheeuws aan een sfeerschepping die vanuit middenstandsorganisaties blijkbaar de mantra van hun opdracht is. Volgens Unizo zijn de zieken en gehandicapten de schuldigen van alles wat misgaat, volgens het NSZ zijn het de werklozen. In meer beleefde termen dan Jan De Nul van het gelijknamige baggerbedrijf, die dit land als een verzameling luiaards bestempelt, spelen ze stokebrand. Het beeld dat uit de beamers en presentaties van deze organisaties spat, is dat van werknemers die niet lang genoeg willen werken en uitkeringstrekkers die profiteren.

Even wat informatie over die comfortabele eeuwige hangmat waarnaar verwezen wordt. Tussen 2007 en het tweede kwartaal van 2013 is het aandeel van de langdurig werklozen (meer dan twee jaar) met bijna 20 % gedaald. Dus in die fameuze hangmat is het al flink minder druk, zelfs in crisisperiode. Het comfortbedrag dat aan die hangmatverblijvers wordt betaald, bedraagt voor een gezinshoofd na verloop van tijd 1.112,54 euro, voor een alleenstaande 934,44 ? en voor een samenwonende 700,44 euro. Kan mevrouw Mattheeuws even narekenen wat ze aan fraai, uitbundig en comfortabel leven met een gelijkaardig inkomen zou leiden?

Ferre Wyckmans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten