Standpunt LBC-NVK Nationaal Secretaris Stefaan De Cock
Buitenlandse banken aan de touwtjes laten trekken inzake de financiering van lokale economieën en overheden, zal op termijn problematisch zijn.
Er is een ultieme kans om dit land weer te voorzien van een veilige, rendabele en Belgische bank De ontmanteling van Dexia zet dit land nog maar eens op zijn kop. Net zoals in het Fortisverhaal menen wij dat LBC-NVK de existentiële keuzes waar we voor staan, mee moeten bepalen.Dit recht wordt ons verleend door het feit dat deze bank tot op vandaag door zijn mensen is recht gehouden. Het zijn dik betaalde toplui, die al lang de deur uit zijn, die ons hebben opgezadeld met de ellende. Het heeft weinig zin lang achter ons te kijken en de schuldigen te zoeken. We staan opnieuw voor hartverscheurende keuzes en het is als vakbeweging niet eenvoudig die te maken.
Voor ons is het uitgangspunt de belangen van het personeel en van het cliënteel. Dat cliënteel bestaat zowel uit particulieren als publieke overheden. Vraag is hoe je dit het best doet en met welk termijnperspectief voor ogen. Systeembanken zijn geen gewone ondernemingen en zeker niet als er publieke middelen in het geding zijn.
Waarheen met Dexia Bank ? Mocht het antwoord eenvoudig zijn, dan lag het al lang op tafel. Wat zijn uitgangspunten bij het bepalen van een richting ?
Let op uw kippen
België heeft nood aan banken die in staat zijn de Belgische lokale economie en publieke overheden van investeringsmiddelen te voorzien zonder dat men afhankelijk wordt van buitenlandse mogendheden. Dat laatste is een belangrijke overweging. Eén zaak lijkt zeker: die buitenlandse afhankelijkheid is in crisismomenten problematisch. Onze energieproducenten zijn verkocht en politiek België slaagt er maar niet in enige controle te houden op zowel productie als prijszetting van energie, zelfs niet op een ernstige taxering van de winsten. Buitenlandse banken aan de touwtjes laten trekken inzake financiering van lokale economie en publieke overheden zal op termijn even problematisch zijn. De boer moet dus even op zijn kippen letten en iets verder kijken dat het poortje van het hok.
De huidige ontmanteling van de Dexiagroep biedt kansen op een duurzame bedrijfsvoering voor de verschillende entiteiten. Zeker ook voor Dexia Bank België, dat tot nader order een perfect leefbare bank is en een uitstekend vehikel om lokale economieën en overheden te financieren met eigen middelen. Dat is toch het adagio van na de crisis: kleinere, veiligere banken in dienst van mens en samenleving.
Op vlak van werkgelegenheid bouwen we al drie jaar af in België via het transformatieplan, wat maakt dat een stand-alone scenario allicht niet te veel klappen meer zal bezorgen op vlak van tewerkstelling.
Als we daar van overtuigd zijn, moeten we de deur sluiten voor een loutere verkoop van Dexia Bank aan een buitenlandse investeerder. Dexia Bank is perfect in staat om alleen verder te gaan. Fortis stond destijds ook voor deze keuze maar daar was het verwachte bloedbad inzake werkgelegenheid zo groot dat wij als vakbond nooit deze piste konden volgen. Bovendien bleef het risico op speculatie tegen de bank ook te groot, wat ons uiteindelijk dreef in de richting van een verkoop aan BNP Paribas. In hoofde van werkgelegenheid is dat nog steeds de juiste keuze, in hoofde van buitenlandse afhankelijkheid liggen de kaarten uiteraard anders.
Vele vragen dringen zich echter op, ook als Dexia Bank in België zelfstandig verder gaat. Moet Dexia Bank beursgenoteerd blijven? Wat is de impact van een terugtreding van de beurs op werkgelegenheid? Kan Dexia Bank teug naar een coöperatief model, en wat zijn daar de gevolgen van?
In ieder geval is er een ultieme kans om dit land weer te voorzien van een veilige, rendabele en maatschappelijk verantwoorde bank die niet gedirigeerd wordt vanuit Parijs. We hebben geen zin in een oorlogje met de Fransen. Toch kan België niet langer als financieringsbron dienen voor de Franse noden. Mocht het een verhaaltje Vlaanderen-Wallonië zijn, dan was het kot al lang te klein geweest.
LBC-NVK pleit dus uitdrukkelijk voor een Belgisch verhaal waarin maatschappelijke noden, personeelsbelangen en vrijwaring van het cliënteel nog mogelijk zijn, in een duurzaam en ethisch perspectief. Dure woorden, maar nu meer dan ooit in praktijk te brengen.
Misschien kunnen we meteen ook afscheid nemen van het exorbitante bonusverhaal in dat soort bedrijven, wat dus nog een extra meevaller is.
Verscheen eerder in De Morgen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten