Laat je vooral niet misleiden door de slogan bovenaan dit artikel. Deze slagzin vat onze campagne voor de komende maanden goed samen. Het gaat niet over de idee dat werknemers gemiddeld beter worden vergoed dan anderen. Wel over een eis. Een rechtvaardige claim van een inkomensgroep die op alle fronten inderdaad beter moet worden behandeld dan nu het geval is. Zoals het er nu aan toegaat, is het niet juist.
“Het zijn harde tijden”, hoor je vaak. Maar de toestand is lang niet even hard voor iedereen. De vakbond ziet dat de tijden vooral moeilijk zijn voor diegenen die het hard te verduren krijgen omdat de verdeling van de welvaart en het geluk niet wordt bijgestuurd.
Maar het verhaal van de ‘harde tijden’ wordt misbruikt als alibi om zogezegd iedereen zijn of haar steentje te laten bijdragen. De steentjes of stenen die door iedereen worden bijgedragen verschillen wel aanzienlijk in gewicht én volume. En het is zeker niet zo dat de zwaarste stenen worden bijgedragen door wie dat het beste zou kunnen, écht niet. Dat was in het recentere en verdere verleden niet zo. En dat zal bij de uitvoering van de regeringsbeslissingen weer niet anders zijn.
De bankencrisis en de economische crisis die daarop volgde ontketende een tsunami van besparingsmaatregelen. Nationale regeringen trachten elkaar de loef af te steken en zo stoer mogelijk uit de hoek te komen. Allemaal willen ze een goed Europees rapport of een bemoedigende schouderklop van mevrouw Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) of een fraaie aanmoediging van de OESO. Besparen is in die kringen het toverwoord en minder werknemersrechten het onuitgesproken, maar erg tastbare en pijnlijke doel. Dat alles wordt steevast verpakt in die vermaledijde redenering dat we ‘even wat minder’ moeten doen om daarna ‘flink veel meer’ te krijgen. Het verhaal van ‘het einde van de tunnel’ dat we ondertussen spuugzat zijn. Omdat het gaat over leugens die oneerlijkheid en onrechtvaardigheid moeten verdoezelen.
Voorbeelden genoeg die ons standpunt illustreren.
Wachtuitkeringen
Op 1 januari 2012 werden de vroegere wachtuitkeringen voor schoolverlaters ‘inschakelingsuitkeringen’. De wachttijd van negen maanden veranderde in een ‘beroepsinschakelingstijd’ van twaalf maanden. Inlevering één dus, twaalf maanden zonder inkomen.
Tijdens de inschakelingsperiode moet je drie positieve evaluaties hebben om überhaupt enige uitkering te kunnen krijgen. De inschakelingsuitkering kan je maximaal 36 maanden lang krijgen, maar ze kan ook vroeger worden stopgezet. Inlevering twee.
Een schoolverlater die nog thuis woont en ouder is dan 18 jaar, krijgt een uitkering van 409 euro per maand. Hotel mama-papa moet dus wel open blijven. Geen voorbeeld van de sterkste schouders die de zwaarste lasten dragen.
Werkloosheid
Ziehier nog een ‘verwezenlijking’ van een regering die eerder door sommige werkgevers ‘marxistisch’ werd genoemd. De werkloosheidsuitkeringen zijn sinds 1 november 2012 degressief, zeg maar gewoon ‘verminderd’. In stappen worden de uitkeringen flink verminderd, en dat veel sneller dan voordien. Voor een gezinshoofd (enige inkomen van een gezin) is er in de derde fase een maandelijkse uitkering van 1.090 euro, voor een alleenstaande gaat het om 916 euro en voor een samenwonende bedraagt de som 484 euro. De sterkste schouders?
In de komende twee jaar zal de regering flink snoeien in de inkomensgarantie voor ouderen (IGO). De nieuwe minister van Pensioenen, Alexander De Croo, vindt dat er flink wordt gefraudeerd. Er is een pijnlijk verschil tussen de aanpak van de ‘sociale fraude’ en de strijd tegen de belastingfraude. Met een zoveelste ‘fiscale regularisatie’ wil de regering de belastingfraudeurs belonen. Enige aanzet om de fiscaliteit fundamenteel bij te sturen en ze rechtvaardiger te maken is er niet.
Onze nieuwe campagne ‘Werknemers verdienen beter’ komt dan ook géén minuut te vroeg. De LBC-NVK zal deze campagne met overtuiging en grote ijver voeren en uitbouwen. Structureel en blijvend onrecht valt nu eenmaal niet te aanvaarden.
Ferre Wyckmans
Algemeen secretaris
Meer over de campagne lees je op www.werknemersverdienenbeter.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten