maandag 10 juni 2013

Hold-up op werknemers

De LBC-NVK besteedde, als allereerste van alle sociale gesprekspartners, al in 2000
aandacht aan het wegwerken van de verschillen tussen arbeiders en bedienden. Sindsdien verschenen in ons ledenblad vele pagina’s over het hoe en waarom van die harmonisering. En altijd pleitten we voor een overlegde oplossing. Deze kwestie verdraagt geen oplossing die door rechtbanken wordt opgelegd. En ook geen dictaat van de partijpolitiek.
Twee jaar geleden porde het Grondwettelijk Hof iedereen aan om een oplossing te bedenken tegen begin juli 2013. De klok begon te lopen maar weinigen vonden het blijkbaar écht dringend.

Eigenlijk zou deze harmonisering tot sociale vooruitgang moeten leiden. Maar de werkgevers gedragen zich tergend en blijven het dossier gebruiken om een zogenaamd modern systeem op poten te zetten. De ‘moderniteit’ komt erop neer dat werknemersrechten worden teruggeschroefd. Een soepeler ontslagrecht zou garant staan voor een betere economische groei. Zo ontnamen de werkgevers zichzelf eigenlijk de term ‘sociale’ partner.

Zo mogelijk nog schrijnender is dat de politiek ongeveer blind wil uitvoeren wat de verenigde werkgevers voorstellen. Met de socialistische minister van Werk, Monica De Coninck, op kop. Op het moment dat we dit schrijven wijzen in ieder geval alle geruchten die kant op.

Maar het houdt daar niet bij op. Verder in dit blad leggen we uit wat de regering voor de werknemers in petto heeft voor de loononderhandelingen in de komende jaren. Veel fraais is er daaruit niet te besluiten. Het collectief loonoverleg wordt zo goed als zeker onmogelijk gemaakt.

Mini-jobs

En onlangs lanceerde de zelfstandigenorganisatie Unizo het voorstel om naar Duits model met mini-jobs en mini-lonen de tewerkstelling aan te pakken. Bij Open VLD was het dringen om ‘de eer’ wie als eerste deze sociale destructie extra in de verf mocht zetten. De voorzitter gaat dan voor, en zo wist Gwendolyne Rutten met ongekende snelheid te melden dat ze volmondig akkoord ging met de Unizo-voorstellen. Daarin niet tegengesproken door vicepremier Alexander De Croo. Minister Pieter De Crem (CD&V) wist te melden dat één en ander nog eerst eens moest worden berekend. Er is nochtans niet veel rekenwerk aan.

Waar gaat het dan over? De zo aanlokkelijke mini-jobs zijn ‘goed’ (?) voor een inkomen van – maximaal ! –  450 euro per maand. Sociale zekerheid of belastingen moeten er niet op worden betaald, dat zal mensen aanzetten tot werken want het brutoloon stemt overeen met het nettoloon. De voorstanders wagen het nog om dit voor te stellen als een fraaie inkomensverbetering voor de werknemers. Jobs met een inkomen van 450 euro per maand beantwoorden op geen enkele wijze aan het principe van een waardig loon en zijn het dus niet waard om ‘jobs’ genoemd te worden. 450 euro per maand, vergeef ons even de stoute vergelijking, dat betekent dat er een maand of negen mini-job-werk nodig is om zich een racefiets als die van Karel Van Eetvelt te kunnen aanschaffen. Alle sérieux is blijkbaar weg in de ongenadige wedstrijd om de lonen naar beneden te halen en heel snel sociale rechten af te breken. Het woord schaamteloos is voor zulke voorstellen uitgevonden.

Spiraal

Hoeft het gezegd dat de creatie van mini-jobs en extreem lage lonen alle andere lonen en sociale uitkeringen onder druk zouden zetten? Immers, wat voor jobs in de horeca of de zelfstandige kleinhandel kan, moet daarna toch ook mogelijk zijn in andere sectoren? Open VLD noemde al meteen ook de zorgsector. En als op 450 euro mini-loon geen sociale zekerheid of belasting moet worden betaald, waarom zou dat dan nog wel gelden voor de eerste 450 euro van de ‘gewone lonen’? Kortom, deze voorstellen zullen een nietsontziende spiraal op gang brengen van verminderde inkomsten voor de sociale zekerheid. En wie minder inkomsten voor de sociale zekerheid voorziet, komt zeer gewild terecht bij minder middelen om sociale bescherming te bieden.

We hopen van harte dat het politieke gedweep met deze werkgeversvoorstellen meteen stopt. De gelegenheid maakt de dief. Maar partijen die de crisis, de werkloosheid, de Europese ongenadige asociale druk aanwenden om werknemers van hun rechten te bestelen moeten niet raar opkijken wanneer ze met krachtdadige reacties worden geconfronteerd.

Sommigen denken blijkbaar nog altijd dat de crisis veroorzaakt is door de werknemers en dat zij ze dan ook maar moeten oplossen. Meer dan wie ook zijn het de werknemers en de sociaal verzekerden die de tol al hebben betaald. Hun bijdrage staat in schril contrast met wat door vermogenden is bijgedragen. De strijd tegen fiscale fraude wordt ook op Europees niveau, vooralsnog alleen met de mond, als het belangrijkste strijdpunt beschreven. Het is benieuwd wachten op effectieve daden.

Ferre Wyckmans
Algemeen Secretaris

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten