woensdag 24 juni 2009

Terug in België....nog meer video...

Inmiddels ben ik alweer ruim een week terug in België. Geregeld denk ik nog terug aan de boeiende dagen in Cyprus en natuurlijk moet ik nu proberen om voor een aantal topics een vertaalslag te maken naar de (digitale) communicatie van LBC-NVK. Een belangrijk punt op mijn 'to do' lijstje voor de zomermaanden.

Intussen wil ik de bloglezers volgende video niet onthouden... in een van de vorige blogjes schreef ik over de Amerikaanse Free Choice Act die hopelijk in voege zal treden.
Wij maakten op het forum samen met de vakbond SEIU en UNI een video.
Ziehier het resultaat...



http://www.youtube.com/watch?v=6vu1f-96aL8

vrijdag 12 juni 2009

Een video zegt meer dan duizend foto's...

Vandaag staat het gebruik van video, film en televisie in 'the picture' op het forum. Zegt een foto meer dan duizend woorden, een video zegt meer dan duizend foto's.

Een aantal vakbonden zijn zeer actief als het op het gebied van beeld en geluid aankomt. Het Duitse Ver.di en het Spaanse Comfia maken internettv. Op wekelijkse basis vervaardigen ze reportages, interviews, achtergrondprogramma's over vakbondsthema's: acties en campagnes waarrond ze werken, de uitkomst van CAO-onderhandelingen, verslagen van manifestaties en andere bijeenkomsten. Een schot in de roos blijkt. Websitebezoekers prefereren meer en meer beeld boven het geschreven woord. Veel bezoekers bekijken deze internettv-kanalen, aldus bovengenoemde vakbonden.

Daarnaast maken een aantal vakbonden regelmatig 'professionele' video's ter ondersteuning van campagnes of om zichzelf bekend te maken bij een breder publiek ('waar staan we voor als vakbond 'bekt lekkerder' in beeld dan in tekst nietwaar?').

Een paar voorbeelden van video's die een campagne ondersteunen. Meestal terug te vinden op YouTube of aanverwante websites.

Equal Pay Day 2008: Vrouwen in de uitverkoop. Vrouwen verdienen immers gemiddeld zo'n 25% minder dan mannen. Waartoe dit leidt zie je in onderstaande video...



SEIU - Free Choice Act
De Amerikaanse vakbonden en andere sociale organisaties vechten voor de invoering van de zgn. Free Choice Act. Het is publiek geheim dat het met de loon- en arbeidsvoorwaarden van de meeste Amerikaanse werknemers slecht gesteld is. Ziekteverzekering en andere verzekeringen zijn ondermaats. Op veel vakantie hoeft de gemiddelde Amerikaan niet te rekenen en erg veel Amerikanen hebben twee of drie jobs nodig om rond te komen. En... iets wat velen misschien niet weten... er heerst een uitermate vijandig vakbondsklimaat. Werknemers worden geïndoctrineerd, noem het gerust 'gebrainwashed' als het om vakbonden gaat. Jezelf actief opstellen als vakbondsactivist kost je vaak je job, aldus Scott werkzaam voor de Amerikaanse vakbond SEIU.

De Free Choice Act wil aan een aantal uitwassen paal en perk stellen. Het moet 'normaal' worden om je als werknemers aan te sluiten bij een vakbond bijvoorbeeld.

Maar bekijk de uitstekende video's die SEIU maakten: zoals gezegd beelden zeggen meer dan duizend woorden...



Bekijk de campagnesite van Free Choice Act voor meer info. Overigens een uitstekend gemaakte campagnesite met als bedoeling werknemers te informeren, bij het project te betrekken om samen actie te ondernemen (vgl. mijn eerder blogposts 'Yes we can').

donderdag 11 juni 2009

Bekijk het forum live via de UNI-website



Een internationaal forum bezoeken brengt altijd leuke verrassingen met zich mee. Taalproblemen zijn er altijd, de ene deelnemer spreekt al beter Engels dan de andere en de techniek laat ons zelfs op een 'Communicators Forum' soms in de steek. Vroeger lag het aan de verbinding met het internet, tegenwoordig kunnen we zonder probleem wifi online, maar blijken de video's niet altijd door te komen. Maar wat altijd lijkt te werken in het onvolprezen Skype. Gratis bellen via het internet.

Gister en ook vandaag konden we weer genieten van het Skype-spektakel. Gister gaven de Amerikanen acte de présence via Skype (incluis beeld en geluid), zojuist gaf een Senegalees die geen visum kon bemachtigen voor Cyprus een fijne toelichting.

En gezongen wordt er ook! Onze Mongolese collega gaf vanochtend een presentatie en onderstreepte zijn ideeën met het zingen van de nodige strijdliederen. Een prachtstem, een hoopvolle inhoud. Beluister ons zangtalent



Zin in meer? Via de website van Uni Global Union lees, zie en hoor je meer over het forum.

Check it out via:
Uni Global Union (klik even op Union 2.0 voor meer video's)
YouTube UniGlobalUnion

Een interessante toelichting over het gebruik van sms in het vakbondswerk kwam uit Oostenrijk. Je kunt een fragment beluisteren
Leuk om te weten: dit (experimenteel) fragment werd opgenomen met een smartphone en binnen luttele seconden online geplaatst. Een karweitje van niks. Het is duidelijk dat er een grote toekomst ligt in het gebruik van smartphones/i-phones in relatie tot het internet/sociale netwerksites én - hoop ik - vakbondswerk.

Auteur: Monique Braam

En nogmaal, schroom niet om te reageren via 'reacties'. Je hoeft niet in te loggen en je kan desgewenst zelfs anoniem reageren. Doen!

Online campagne voeren? Yes we can!



De sprekers waar misschien wel het meest naar uitgekeken werd, namelijk Paul Hilder van Avaaz en Matthew Mc.Gregor van Blue State Digital stonden vandaag op het spreekgestoelte. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor het grote online succes van Obama. Dankzij de stuwende kracht van deze organisaties vond Obama immers gehoor bij de jonge Amerikanen. Matthew minimaliseert bescheiden als hij is, het belang van Blue State Digital; “Obama’s persoonlijkheid heeft hem natuurlijk geen windeieren gelegd, Barack is immers de popster onder de politici”. Maar hij bevestigt de belangrijke rol van zijn organisatie als het om de digitale communicatie gaat. Blue State Digital ontwikkelde de online campagne en de bijhorende tools om mensen via het net te betrekken bij de Obamacampagne. Ook Avaaz mobiliseerde via het net duizenden mensen voor de campagne en werkt daarnaast rond vele andere politieke, economische en sociale thema’s. Ze omschrijven zichzelf als een community van wereldburgers die opkomen voor een rechtvaardige en vredelievende wereld. Nou daar kunnen we als vakbond mee leven nietwaar?

Prangende vraag: welke lessen kan een vakbond trekken uit dit soort online campagnes?

Centraal staat het gevoel van ‘betrokkenheid’. Het is belangrijk om mensen, leden het gevoel te geven erbij te horen, iets nuttigs bij te dragen aan een duidelijk vooropgesteld doel. Je maakt je leden belangrijk, je probeert ze tot een belangrijke spil van je actie en vakbondswerk te maken. Denk aan bedrijfsacties of thema's die hen direct aanbelangen.
Naast betrokkenheid of engagement is het ondernemen van actie een belangrijk gegeven. Daardoor wordt de betrokkenheid versterkt. Actie is een breed begrip. Ze moet laagdrempelig zijn en eenvoudig. Het tekenen van online petities, het versturen van emails, maar ook, en zeer belangrijk, bloggen, insturen van zelfgemaakte video’s, kortom de personal touch, het gevoel mee te werken aan de online communicatie en deel uit te maken van een groter geheel. Deze actieve inbreng creëert een groepsgevoel. Tot slot mogen we niet verzaken aan een communicatie over de resultaten van de actie. Mensen willen weten of de actie succesvol is geweest, of ze bij hebben gedragen tot een succes. Bijvoorbeeld een actie mbt een bepaald bedrijf. Blue State Digital organiseerde recent een enorme mailcampagne richting het Nederlandse TNT met de dringende vraag om af te zien van de overname van de Engelse Post. Tienduizenden individuele mails overspoelden op een paar dagen tijd de customer service van TNT. TNT krabde zich toch nog eens achter de oren en ook de Engelse Post keerde terug op zijn schreden: een overname zit er voorlopig niet in.



Dit lijken eenvoudige lessen, maar de praktijk leert dat we op vandaag lang niet altijd op deze manier werken. En om deze lessen in de praktijk te brengen, zullen we onze digitale communicatiekanalen serieus moeten ‘updaten’. Wordt vervolgd.

www.avaaz.org

www.bluestatedigital.com

(op de foto's zie je Matthew van Blue State Digital)

Auteur: Monique Braam

Schroom niet om je reactie (commend) te geven: het kan anoniem zonder in te loggen. Klik gewoon op 'reacties' en alles wijst zich vanzelf... Doen!

woensdag 10 juni 2009


Los van alle digitale beslommeringen, ervaringen en workshops, is het misschien wel interessant om je als bloglezer een beetje wegwijs te maken in het land Cyprus. Het land werd in 1960 officieel onafhankelijk, daarvoor stonden de Britten aan het stuur (vandaar het ‘links rijden’ en de vele Engelse toeristen). Het land trad toe tot de Europese Unie in 2004 en voerde in 2008 de Euro in. Het land telt een kleine 900.000 inwoners en – niet echt verrassend – het toerisme vormt met zijn 2,3 miljoen jaarlijkse bezoekers de grootste bron van inkomsten. Cyprus ligt zo’n beetje aan het eind van Europa, op een kruispunt met het Oosten (buurland Israël ligt dichtbij), het Zuiden (de Maghreblanden) en het Noorden (met Griekenland en Turkije) als directe buren. Het begrip ‘Turkije’ ligt gevoelig in Cyprus sinds de Turkse invasie in 1974. Turkije ‘veroverde’ toen ongeveer 40% van het eiland (de Noordelijke strook met markering door de hoofdstad Nicosia). Tot op vandaag houdt Turkije dit gebied bezet hoewel de rest van de wereld dit Turks Cypriotisch deel officieel niet erkent.

Dit politieke gegeven is alom vertegenwoordigd. Bij de vele toeristische brochures die ik ontving in mijn hotel wordt in iedere publicatie gesproken over ‘the invasion’en de nefaste gevolgen ervan. Getuige een folder met de titel ‘The loss of a civilisation, destruction of cultural heritage in occupied Cyprus. ‘Bezet Cyprus’, ‘invasie’, de toon is gezet. Als je de folder bekijkt is het ook wel even schrikken. Kerken, kloosters, prachtige (ooit tenminste) Byzantijnse mozaïeken, oude begraafplaatsen: de monumenten zijn verworden tot een woesternij, braakliggend terrein, hopend op betere tijden. De spookstad Famagusta (Grieks: Ammochostos) is misschien wel het meest spraakmakende voorbeeld van de vernielzucht van de ‘andere partij’.
Een oplossing lijkt vooralsnog niet in zicht.


Vakbonden kent het land natuurlijk ook. Het is de Cypriotische ETYK (die werknemers uit de financiële sector vertegenwoordigd) die ons ontvangt in een ‘vakbondshotel’ met uitzicht op zee (en wifi in de lobby)...
De vakbonden in Cyprus werken gescheiden: er zijn Turks-Cypriotische en Grieks-Cypriotische vakbonden. Alleen de Grieks-Cypriotische vakbonden zijn op het forum. 80% van de werkende bevolking is lid van een vakorganisatie.

We plannen een bezoek aan onder meer Famagusta. Wellicht volgt een uitgebreide fotoreportage later deze week...

LBC-NVK-ondernemingssites op applaus onthaald


Zojuist gaf ik mijn 'maiden speech'. Het LBC-NVK-project ondernemingssites stond immers op de agenda. En een 'maiden speech' gebeurt hier in het Engels. Oef.

Ondernemingssites zijn (kleine) websites die worden opgebouwd en onderhouden door LBC-NVK-afgevaardigden in bedrijven en organisaties. Onze militanten volgen opleiding bij ons en kunnen na twee dagen vorming een bedrijfssite uitbouwen. Een ideale vorm van digitale communicatie.

Veel werknemers gebruiken de computer in hun dagelijkse werk of beschikken thuis over internet. Werknemers zitten verspreid op verschillende locaties of departementen. Internet kan hen verbinden, het is een nuttig communicatiekanaal geworden. De informatie kan via het net ook snel worden verspreid.

Ik sprak over ons project met de deelnemers van het forum. Eerst plenair, nadien via een 'bus stop system' informeel. Ik kreeg veel 'wachtenden' bij me. Dat was prettig. Zo kon ik met een kleinere groep dieper ingaan op het project. Vakbonden uit bijvoorbeeld Finland en andere Europese landen bleken erg geïnteresseerd. Men was vooral erg aangetrokken door de manier van werken: het aanbieden van opleiding voor onze militanten, de helpdesk die aan het project verbonden is en de eventuele vervolgopleiding. Ook stelde de groep een aantal vragen over de houding van de bedrijven zelf. Die staan wellicht niet te springen om dit soort vakbondsinitiatieven dacht men. Al blijkt dit laatste uit onze ervaring best mee te vallen. Veel stimulerende en enthousiaste reacties en dat is motiverend voor ons!

Zelf een kijkje nemen bij een van onze ondernemingssites?

Surf naar www.ondernemingssites.be

Auteur: Monique Braam

Twitteren op een weblog

Zo ongeveer life vanuit Cyprus. Hier ben ik dus op dit eigenste 'twittermoment': de namiddagactiviteiten.

Een bezielende toespraak van de voorzitter Philip Bowyer over solidariteit, vernieuwing en samenwerking. Maar we moeten ons gezicht laten zien! Digitale communicatie is daarbij erg belangrijk. Daarover later meer, eerst een paar foto-impressies... We zijn hier samen met ongeveer 80 webredacteuren/webmasters/webjournalisten werkzaam bij vakbonden uit meer dan 20 landen... Hieronder een aantal van hen...






Auteur: Monique Braam

LBC-NVK bezoekt UNI Communicators Forum in Cyprus



UNI Communicators Forum: wat is dat zie ik je denken...

Uni Global Union is een wereldvakbond met ruim 21 miljoen leden. LBC-NVK is een van de vakbonden die lid is van deze wereldvakbond. Onder het motto 'samen zijn we sterker' probeert Uni onder meer globale, wereldakkoorden met multinationals te sluiten, internationale en nationale campagnes en acties te ondersteunen en vakbonden wereldwijd een duwtje in de rug te geven.

Vandaag de dag is communicatie met de buitenwereld essentieel. Uni Global Union kan maar wegen als ze voldoende bekend is. Idem dito voor alle andere vakbonden. Vandaar de belangrijke focus op digitale communicatie. Internet/email edm zijn immers niet meer weg te denken uit ons dagelijks en professioneel leven. Voor Uni is het internet een belangrijk communicatieinstrument om met ons - vakbonden wereldwijd - in contact te treden. Daarnaast is het voor iedere zichzelf respecterende vakbond noodzaak om aanwezig te zijn op het internet.

En daar gaat dit forum over. Hoe manifesteren we ons op het internet? Wat doen we met onze websites? Wat doen we met het Web 2.0-verhaal? Willen we meer interactiviteit op het net: intenser communiceren met onze leden en/of vakbondsafgevaardigden via internet? Wat met sociale netwerksites als Facebook en Twitter? Hoe bereiken we (nieuwe) doelgroepen, denk aan de jonge werknemers, studenten, allochtonen? Kan internet ons daarbij helpen? En wat met online actievoeren? Of online leden werven?

Dit en meer bespreken we op dit internationale forum dat jaarlijks georganiseerd wordt. Steeds in een ander continent. Na bijvoorbeeld Singapore en Kaapstad is dit jaar Cyprus (als Europees land) aan de beurt.

En vanuit een zeer zonnig Cyprus probeer ik jullie op de hoogte te houden van dit boeiende event.

Tot later!

Monique Braam
(stafmedewerker LBC-NVK-persdienst)