vrijdag 12 juni 2009

Een video zegt meer dan duizend foto's...

Vandaag staat het gebruik van video, film en televisie in 'the picture' op het forum. Zegt een foto meer dan duizend woorden, een video zegt meer dan duizend foto's.

Een aantal vakbonden zijn zeer actief als het op het gebied van beeld en geluid aankomt. Het Duitse Ver.di en het Spaanse Comfia maken internettv. Op wekelijkse basis vervaardigen ze reportages, interviews, achtergrondprogramma's over vakbondsthema's: acties en campagnes waarrond ze werken, de uitkomst van CAO-onderhandelingen, verslagen van manifestaties en andere bijeenkomsten. Een schot in de roos blijkt. Websitebezoekers prefereren meer en meer beeld boven het geschreven woord. Veel bezoekers bekijken deze internettv-kanalen, aldus bovengenoemde vakbonden.

Daarnaast maken een aantal vakbonden regelmatig 'professionele' video's ter ondersteuning van campagnes of om zichzelf bekend te maken bij een breder publiek ('waar staan we voor als vakbond 'bekt lekkerder' in beeld dan in tekst nietwaar?').

Een paar voorbeelden van video's die een campagne ondersteunen. Meestal terug te vinden op YouTube of aanverwante websites.

Equal Pay Day 2008: Vrouwen in de uitverkoop. Vrouwen verdienen immers gemiddeld zo'n 25% minder dan mannen. Waartoe dit leidt zie je in onderstaande video...



SEIU - Free Choice Act
De Amerikaanse vakbonden en andere sociale organisaties vechten voor de invoering van de zgn. Free Choice Act. Het is publiek geheim dat het met de loon- en arbeidsvoorwaarden van de meeste Amerikaanse werknemers slecht gesteld is. Ziekteverzekering en andere verzekeringen zijn ondermaats. Op veel vakantie hoeft de gemiddelde Amerikaan niet te rekenen en erg veel Amerikanen hebben twee of drie jobs nodig om rond te komen. En... iets wat velen misschien niet weten... er heerst een uitermate vijandig vakbondsklimaat. Werknemers worden geïndoctrineerd, noem het gerust 'gebrainwashed' als het om vakbonden gaat. Jezelf actief opstellen als vakbondsactivist kost je vaak je job, aldus Scott werkzaam voor de Amerikaanse vakbond SEIU.

De Free Choice Act wil aan een aantal uitwassen paal en perk stellen. Het moet 'normaal' worden om je als werknemers aan te sluiten bij een vakbond bijvoorbeeld.

Maar bekijk de uitstekende video's die SEIU maakten: zoals gezegd beelden zeggen meer dan duizend woorden...



Bekijk de campagnesite van Free Choice Act voor meer info. Overigens een uitstekend gemaakte campagnesite met als bedoeling werknemers te informeren, bij het project te betrekken om samen actie te ondernemen (vgl. mijn eerder blogposts 'Yes we can').

1 opmerking:

  1. Heel goede blog. Geeft mooi beeld van wat er daar in Cyprus op het forum allemaal gebeurt.

    BeantwoordenVerwijderen