woensdag 10 juni 2009


Los van alle digitale beslommeringen, ervaringen en workshops, is het misschien wel interessant om je als bloglezer een beetje wegwijs te maken in het land Cyprus. Het land werd in 1960 officieel onafhankelijk, daarvoor stonden de Britten aan het stuur (vandaar het ‘links rijden’ en de vele Engelse toeristen). Het land trad toe tot de Europese Unie in 2004 en voerde in 2008 de Euro in. Het land telt een kleine 900.000 inwoners en – niet echt verrassend – het toerisme vormt met zijn 2,3 miljoen jaarlijkse bezoekers de grootste bron van inkomsten. Cyprus ligt zo’n beetje aan het eind van Europa, op een kruispunt met het Oosten (buurland Israël ligt dichtbij), het Zuiden (de Maghreblanden) en het Noorden (met Griekenland en Turkije) als directe buren. Het begrip ‘Turkije’ ligt gevoelig in Cyprus sinds de Turkse invasie in 1974. Turkije ‘veroverde’ toen ongeveer 40% van het eiland (de Noordelijke strook met markering door de hoofdstad Nicosia). Tot op vandaag houdt Turkije dit gebied bezet hoewel de rest van de wereld dit Turks Cypriotisch deel officieel niet erkent.

Dit politieke gegeven is alom vertegenwoordigd. Bij de vele toeristische brochures die ik ontving in mijn hotel wordt in iedere publicatie gesproken over ‘the invasion’en de nefaste gevolgen ervan. Getuige een folder met de titel ‘The loss of a civilisation, destruction of cultural heritage in occupied Cyprus. ‘Bezet Cyprus’, ‘invasie’, de toon is gezet. Als je de folder bekijkt is het ook wel even schrikken. Kerken, kloosters, prachtige (ooit tenminste) Byzantijnse mozaïeken, oude begraafplaatsen: de monumenten zijn verworden tot een woesternij, braakliggend terrein, hopend op betere tijden. De spookstad Famagusta (Grieks: Ammochostos) is misschien wel het meest spraakmakende voorbeeld van de vernielzucht van de ‘andere partij’.
Een oplossing lijkt vooralsnog niet in zicht.


Vakbonden kent het land natuurlijk ook. Het is de Cypriotische ETYK (die werknemers uit de financiële sector vertegenwoordigd) die ons ontvangt in een ‘vakbondshotel’ met uitzicht op zee (en wifi in de lobby)...
De vakbonden in Cyprus werken gescheiden: er zijn Turks-Cypriotische en Grieks-Cypriotische vakbonden. Alleen de Grieks-Cypriotische vakbonden zijn op het forum. 80% van de werkende bevolking is lid van een vakorganisatie.

We plannen een bezoek aan onder meer Famagusta. Wellicht volgt een uitgebreide fotoreportage later deze week...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten