vrijdag 25 juni 2010

Aandacht voor inheemse volkeren van Canada: respect!

22 juni 2010


Verrassend bij de openingsceremonie van het congres was de opvallende deelname van de inheemse, oorspronkelijke bevolkingsgroepen van de Westkust van Canada. Hun vertegenwoordigers spraken een officieel welkom uit in naam van de spirituele erfenis van hun voorouders. Centraal in hun beleving staat het geloof dat positieve energie wordt opgewekt wanneer mensen handelen in respect en verantwoordelijkheid voor elkaar en voor moeder aarde. Waarden die in schril contrast staan met de harde economische logica waar we het hier verder op dit congres over zullen hebben. Waarden die ze proberen door te geven in hun traditionele culturele expressies, waarvan we konden meegenieten.




’s Avonds in het tv-nieuws vernam ik dat de Canadese overheden er nu, meer dan vroeger, aandacht en subsidies voor geven. Traditionele ambachten en cultuurbeleving worden ingezet in de strijd tegen discriminatie, werkloosheid, alcoholisme en druggebruik. Bij onze eerste avondwandeling in Vancouver, een moderne en rijke stad, zagen we inderdaad talrijke jonge, gedrogeerde daklozen.

In talloze tussenkomsten op het congres horen we hetzelfde refrein: de ongelijkheid en de sociale problemen nemen hand over hand toe. Aan ons om dat te keren…

Auteur: Marijke Persoone

Geen opmerkingen:

Een reactie posten