zaterdag 26 juni 2010

Stop geweld tegen vrouwen

25 juni


Het ontwikkelingsfonds voor vrouwen van de Verenigde Naties lanceerde een wereldwijde campagne om een einde te maken aan geweld tegen vrouwen. Onder groot applaus engageerde het wereldcongres van het IVV zich om actief mee te werken aan deze campagne. 

Talrijke tussenkomsten in de loop van het congres wezen op de precaire en risicovolle situatie waarin vele meisjes en vrouwen zich bevinden. …, de notoire Senegalese universiteitsprofessor en mensenrechtenactiviste Amsatou Sow Sidibe deed een warme oproep aan alle vakbonden om actief de plaatsen op te zoeken waar de mensenrechten van meisjes en vrouwen worden geschonden. “Ga naar de dorpen, bezoek de markten, onderzoek de vrijhandelszones en vergeet niet in de huizen te kijken”, was haar boodschap. Vrouwen zijn in vele sectoren slachtoffer van economische uitbuiting en van discriminatie. Daarnaast hebben ze vaak ook nog af te rekenen met allerlei vormen van seksuele misdaden, en dat niet enkel in oorlogssituaties of situaties van mensenhandel. Vele meisjes en vrouwen dragen de trauma’s mee voor de rest van hun leven. Het ergste is dat die vaak worden geminimaliseerd. Vakbonden moeten zich actief verzetten tegen het verdonkeremanen van misdaden tegen vrouwen. Dat zal niet enkel vrouwen ten goede komen, maar de hele gemeenschap. Vrouwen zijn immers belangrijke actoren in de ontwikkeling.


Sharan Burrow, de nieuwe algemeen secretaris van het IVV, schaarde zich volmondig achter die opdracht. Ze riep ook alle aanwezige vakbonden op om hun inspanningen te verdubbelen om vrouwen te organiseren en hen te steunen in hun strijd voor waardig werk en een waardig leven. Ze zei ook dat het tijd wordt dat vrouwen meer verantwoordelijkheid krijgen en nemen op alle niveaus van de bonden. Zelf geeft ze het goede voorbeeld door als eerste vrouw de leiding te nemen van de wereldvakbond, IVV.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten