maandag 28 juni 2010

G 20: Recht op actievoeren

Hoofdpunt in het journaal is de samenkomst van de wereldleiders van de G20 in Toronto. Meer dan voor de inhoud van de top is er TV-aandacht voor de protestbetogingen en het optreden van de politie. De overheid heeft 900 miljoen Canadese dollars uitgegeven voor de veiligheid van de G20. Er werd nog snel een nieuwe wet gemaakt die de politie de mogelijkheid geeft om iedereen die zich binnen een bepaalde perimeter bevindt te controleren en eventueel te arresteren. Een eerste vreedzame betoging van enkele duizenden actievoerders werd al hardhandig aangepakt. Sociale organisaties spreken van een aanval op de democratische vrijheden.
Dat de Canadese politie er zenuwachtig bij loopt konden ook de jongeren van het IVV-congres ondervinden, toen ze een bescheiden actie hielden voor waardig werk bij Herz. Je leest hier meer over op de ACV-blog.

Verschillende congresdelegatie wezen er op hoe de ‘oorlog tegen het terrorisme’ wordt gebruikt om het recht op actievoeren te beperken. Ze riepen allemaal op om dit niet te laten gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten