woensdag 8 juni 2011

LBC-NVK-delegatie op EMF-congres in Duisburg

LBC-NVK spreekt graag een woordje mee. Ook op Europees en mondiaal vlak. Vandaar dat we actief lid zijn van een aantal Europese en internationale vakbonden. Zo ook van het EMF, de Europese Metaalswerkers Federatie. Deze grote federatie verdedigt de belangen van de Europese metaalarbeiders en -bedienden.  'Metaal' omvat veel sectoren: de luchtvaart, de autoindustrie, ICT, staal... 72 vakbonden uit 33 Europese landen zijn aangesloten bij het EMF. LBC-NVK is er een van. De andere Belgische vakbonden zijn eveneens vertegenwoordigd in het EMF.

Iedere vier jaar organiseert het EMF een congres. Het vorige congres vond plaats in Lissabon, dit jaar valt de eer Duitsland toe. Op 9 en 10 juni wordt in Duisburg het congres georganiseerd met als centrale slogan 'investment - fairness - solidarity now' (vrij vertaald: investeren - rechtvaardigheid - solidariteit).

Deze lokatie is niet voor niets gekozen. Duisburg ligt in het hart van het industriële Ruhrgebied, het kloppend economisch-industrieel hart van Duitsland. Het congres gaat door  in het Landschaftspark, op de plaats waar vroeger een ijzersmelterij stond. Deze grauwe industrielokatie is nu ombebouwd tot een populair cultureel thema- en eventspark. Een zeer geslaagde reconversie mag je wel stellen.

Op het congres staat de volgende politieke resolutie centraal: 'A sustainable future for metal industries: a decent and organised future for metalworkers in Europe' ofwel een duurzame toekomst voor de metaalindustrie is een waardige en georganiseerde toekomst voor de Europese metaalwerknemers.

Wat ligt daaraan ten grondslag? Een duidelijke Europese langetermijnstrategie om meer en betere jobs te vrijwaren. En daarnaast een vergrote aandacht voor het terugdringen van de groeiende sociaal-economische ongelijkheid. Volgens het EMF zouden deze voorwaarden bovendien de Europese 2020 agenda moeten schragen. Meer sociaal Europa dus!

Aan het congres nemen ruim 400 deelnemers mee. 8 collega's van LBC-NVK zijn op 9 en 10 juni present.

En we bloggen vanuit Duisburg...


Auteur: Monique Braam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten