donderdag 9 juni 2011

Nieuwe voorzitter EMF verkozen

Tijdens de eerste dag van het EMF-congres ging veel aandacht uit naar de verkiezing van de nieuwe voorzitter van het EMF. Ulrich Eckelmann, nu nog werkzaam voor IG-Metall werd unaniem verkozen tot de nieuwe voorzitter en verhuist binnenkort van Duitsland naar Brussel waar het hoofdkantoor van het EMF gevestigd is. IG Metall is overigens de grootste aangesloten vakbond binnen het EMF met maar liefst 1.700.000 miljoen leden. Hij wil "zoveel mogelijk krachten bundelen om op die manier als EMF een belangrijke meerwaarde te bieden aan de aangesloten vakbonden en haar leden in de industriële sectoren".

Internationale solidariteit is op dit congres een belangrijk sleutelwoord. Niet alleen binnen EMF, maar de federatie zoekt ook naarstig naar samenwerkingsverbanden en partnerships buiten haar eigen organisatie. Op die manier wordt het EMF een nog krachtiger stem binnen de onderhandelingen op Europees niveau, bij de Europese sociale dialoog met de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese werkgeversorganisaties.

Een indrukwekkende oproep tot internationaliteit kwam van de Griekse vakbonden. Het vakbondswerk in Griekenland is erg moeilijk geworden gezien de huidige politieke en economische situatie. De maatregelen van de Europese Unie en het IMF hakken zwaar in op het leven van de gewone burger: bezuinigingen alom, de sociale zekerheid wordt afgebouwd, zelfs op de matige pensioenen van nog geen 500 euro wordt beknibbeld. Werknemers zijn in Griekenland een minderheid geworden: nog geen 50% van de beroepsbevolking heeft een job en de lonen zijn gemiddeld met 30% achteruit gegaan. Dat betekent dat een vakbondslidmaatschap voor veel werknemers niet langer te betalen is. En dat betekent een gevoelig verlies aan man- en slagkracht bij de vakbonden. Een erg precaire situatie. In plaats van jobs te creëren worden jobs kapotgemaakt. Minder werk, minder inkomsten... De Griekse vakbonden hopen op internationale vakbondssteun en -acties.
LBC-NVK-delegatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten