donderdag 11 november 2010

Dag 3 - het verhaal van grootwarenhuis Takashimaya

De tonen van de congresgong zijn nauwelijks uitgestorven of de heer Koij Suzuki (een beter passende Japanse naam kunnen wij ons niet indenken) president van TAKASHIMAYA krijgt het forum om de syndicalisten van UNI toe te spreken.


Takashimaya is een warenhuisconcern in de huishoudsfeer en blijkt het eerste concern te zijn in Japan dat een mondiaal akkoord met UNI ondertekend heeft.

De heer Suzuki onderstreept het belang van de samenwerking tussen de directie en de medewerkers. Na ondertekening van het kaderakkoord in 2008 werd door de directie en de vakbonden een actieplan ontwikkeld om de medewerkers beter te betrekken bij de bedrijfsvoering. Men streeft naar een onderneming die verbonden is met de klanten, de aandeelhouders en de werknemers. Zijn theorie lijkt verrassend op de ondernemingspraat van bij ons over duurzame onderneming en de 4 P’s (Planet, Person, Profit en Products). Het akkoord mag geen dode letter zijn maar het is duidelijk de bedoeling om het engagement van de werknemers te verhogen. In een land waar 30 % van de werknemers gewoon is aan een 50-urenweek spreekt dit boekdelen.

Uiteraard wordt het element van de stagnerende economie uit de lade gehaald om het belang van serviceverlening aan de klanten en het blijven streven naar groei te benadrukken. Zo geeft hij aan dat de groep in het kader van het toenemend belang van de Zuid Aziatische handelszone een nieuwe vestiging zal openen in Sjanghai in 2012. In een globale economie zijn kaderakkoorden belangrijk. Daar moeten wij niet meer van overtuigd worden. Maar worden in alle vestigingen overal dezelfde sociale standaarden gehanteerd ?

Het is aan de syndicalisten van Takashimaya om dit te beoordelen en de nodige actie te ontwikkelen om het akkoord om te zetten in betere arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers van het concern. Dan pas gaan de belangen van het concern en van de medewerkers hand in hand.

Nadat de heer Suzuki geprezen wordt als een patroon met verantwoordelijkheid, verlaat hij zichtbaar opgetogen het podium.


Een congresganger - Alex Buysse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten