zaterdag 6 november 2010

Vakbondsvrouwen aan het woord

Eindelijk is het zover! Na 24 uur reizen en een dagje acclimatiseren in Nagasaki, begint voor Marijke en mij de conferentie van UNI Women World die van 6 tot 7 november plaats vindt. 440 vakbondsvrouwen uit gans de wereld en actief in de dienstensector zitten samen om de beleidslijnen van UNI Women (vrouwenwerking van de mondiale dienstenvakbond) te bespreken. Ongelovelijk dat sommige vrouwen uit Latijns-Amerika zelfs 3 dagen onderweg zijn geweest om aan dit evenement deel te nemen. De ervaring die al deze vrouwen meebrengen uit hun land is ongelovelijk. Veel kan van elkaar geleerd worden!





Eén van de thema's op de agenda van vandaag was migratie en vrouwenhandel. Getuigenissen van vrouwen uit Ghana, Nepal, Senegal,... blijven aan je vel plakken. De impact van migratie op het leven van een vrouw is enorm en vaak groter dan bij mannen. Slechte arbeidsomstandigheden maar ook misbruik in alle vormen maken van de vrouw eerder een handelswaar dan een mens. De Ghanese vakbond probeert dit aan te pakken door  aan vrouwen die willen migreren actief informatie te geven over de documenten die ze nodig hebben, sollicitatieprocedures, onethische wervingspraktijken,... In Peru gaat de vakbond een trainingscentrum opzetten voor taallessen en het aanleren van bepaalde vaardigheden. Ook Westerse vakbonden proberen mee te werken aan het organiseren van deze migranten. Onze eigen vakbond probeert samen met Alliance of Health Workers - onze Filipijnse partner in de gezondheidssector - migrerende verpleegsters zowel in het thuisland als het ontvangstland bij de vakbondswerking betrekken en vooral ook informeren over hun rechten.

De conferentiezaal is het volmondig eens over de actieve rol die we als vakbonden de komende jaren op dit terrein moeten spelen. Migranten moeten een gezicht krijgen en deel uitmaken van het vakbondsleven. Samen met hen moeten we in onze onderhandelingen met werkgevers en ook overheden opkomen voor hun rechten!

Met vrolijke gezangen sloten de Zuid-Afrikaanse vakbondsvrouwen de eerste dag af van deze vrouwenconferentie. Zelf ben ik alvast benieuwd naar wat morgen komen gaat.





Maar nu in mijn bed want hier is het ondertussen al middernacht geworden. 

Oyasuminasai! 

Annick Aerts - medewerkster internationale dienst
Marijke Persoone - adjunct-algemeen secretaris 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten